A P2GreeN projekt átfogó célja, hogy elősegítse a városi és vidéki területek közötti körkörös anyagáramlási rendszert, ezáltal helyreállítva a víz-agrár-élelmiszer rendszer összekapcsolódását a “Reduce, Reuse, Recover” (csökkentés, újrafelhasználás, újrahasznosítás) 3R elvét követve. Ennek elérése érdekében a P2GreeN új megoldásokat dolgoz ki a körforgásos gazdaság számára a nitrogén (N) és a foszfor (P) szennyezés megállítására és megszüntetésére a kék városi és a zöld vidéki infrastruktúra összekapcsolásával, a nitrogén (N) és a foszfor (P) – két fontos növényi tápanyag, ugyanakkor vízszennyező – körkörös tápanyagáramlására összpontosítva. Ezt a célt a városi településeken keletkező emberi egészségügyi hulladék hasznosítására és biztonságos bioalapú műtrágyává alakítására irányuló innovatív N- és P-visszanyerési megoldások megvalósításával és feltárásával érik el három kísérleti régióban. 

A N és a P egyszerre fontos növényi tápanyagok, miközben a felszíni és felszín alatti vizek szennyezői. A műtrágyák intenzív használata a mezőgazdasági termelésben a N és P-szennyezés egyik fő tényezője. Emellett a hagyományos műtrágya-előállítási módszerek nem fenntarthatóak. Ezen túlmenően az emberi egészségügyi szennyvízben is magas tápanyag-koncentráció található, ahonnan végül a folyókba és a tengerparti övezetekbe jutnak. A szennyvízből történő tápanyag-eltávolítás nagyon energiaigényes és nehezen kezelhető. A szennyvíziszap trágyázásra való felhasználása azonban olyan problémákkal jár, mint a mikroszennyező anyagok. Ennek következtében új megoldásokra van szükség.  

A P2GreeN három kísérleti régiója Gotlandon, Hamburg-Hannover metropolisztérségében és La Axarquia régióban található. A további négy P2GreeN követő régió Olaszországban, Görögországban, Franciaországban és Magyarországon található. A konzorcium kis- és középvállalkozásokból, nagyvállalatokból, egy nemzetközi pénzügyi intézetből, kutatóintézetekből, önkormányzatokból áll, amelyek közül az egyik európai megaváros (Párizs), valamint egy NGO szervezetből és egy mezőgazdasági termelőszövetkezetből áll.   

A négy éves P2GreeN Horizon Europe projektet az agrathaer GmbH és a Leibniz Institute of Vegetable and Ornamental Crops (IGZ) e.V. koordinálja. Intézetünk a projekt egyik partnere, kollégáink, Varjú Viktor és Óvári Ágnes részt vettek a 2023. január 11-13-án megrendezett kick off eseményen Hannoverben 

A kutatás támogatója: Európai Unió, H2020
Időtartam: 2022.12.01. – 2026.11.30.
Konzorciumvezető: agrathaer GmbH és Leibniz Institute of Vegetable and Ornamental Crops (IGZ) e.V. (Németország)

Témavezető az RKI részéről: Varjú Viktor
A kutatócsoport tagjai:
Mezei Cecília
Óvári Ágnes

További információk a projekt központi honlapján érhetők el: https://p2green.eu/

         

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük